Zelf doen fase gemist?! Foutje van mama

Wij hebben de Ik wil alles zelf doen fase gemist. Je zou denken dat het super fijn is. Maar niets is minder waar. Laatst had ik mijn eerste ouder informatie avond. Deze avond was speciaal voor alle ouders van kinderen die dit jaar nog naar school gaan of al net zijn begonnen. Luisterend naar het verhaal van de lerares kreeg ik toch een lichte paniek. De kinderen gaan gymmen. Hierbij moeten ze zelf hun kleren aan en uit kunnen doen. Misschien voel je het “probleem” al aankomen. Mijn zoontje kleedde zichzelf nog niet aan of uit.

Ik vond het eigenlijk ook wel makkelijk om hem gewoon aan en uit te kleden. Zonder hierbij te kijken of hij zelf ook iets kon doen. Het is natuurlijk ook veel sneller om hem zelf aan te kleden dan als hij het gaat doen. Maar ja het helpt niet echt om hem zelfstandig te maken. En volgens mij vond mijn zoontje het ook wel makkelijk en prima zo.

Maar ja ik wilde toch niet dat hij op school aan zou komen en dan nog niet zelfstandig genoeg zou zijn. En ook voor mijn zoontje vond ik het niet leuk. Als alle klasgenootjes zichzelf wel allemaal konden aan en uitkleden en hij nog niet. Dan denk ik niet dat hij dat heel leuk vindt. Dus we hadden nog minder dan twee maanden om hier verandering in te brengen.

We gingen aan de slag om hem te motiveren om zichzelf aan en uit te kleden. En wat blijkt, hij kan het gewoon allemaal. Het ging allemaal zonder problemen alleen de knoop dicht doen vindt hij nog wel lastig. Maar daar wil de juf hem vast nog wel mee helpen. Maar de lichte paniek vanuit mijn kant was achteraf helemaal voor niks.

Hebben jullie ook wel eens van dit soort momenten gehad? Dat je denkt dat je kind iets nog niet kan en dat dan blijkt dat hij het allang kan.

4 gedachten over “Zelf doen fase gemist?! Foutje van mama

  1. Heel herkenbaar, ze kunnen vaak echt al meer! Mijn jongste wil steeds aangekleed worden, terwijl hij het heel goed kan! Op school moet hij het ook doen én als hij haast heeft is hij ook zo aangekleed 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.