Waarom ik mijn kindje al voor las vanaf dat ze baby was

Eigenlijk is de waarom ik er toen aan begon, en de waarom ik nu blij ben dat ik het gedaan heb niet hetzelfde. Maar ik hoop dat meer ouders de reden waarom ik het gedaan heb gaan weten zodat zij er misschien toch wel eerder aan beginnen (misschien met wat frisse tegenzin)

Waarom ik begon aan voorlezen

Ik ben geen baby-mama. Dat wist ik al voor ik zwanger werd, en dat werd alleen maar bevestigd toen onze dochter er eenmaal was. Ik vind het leuker om dingen met je kind te ondernemen dan echt voor hem of haar te zorgen. Al snel begon ik met voorlezen aan onze dochter, zeker toen ze een beetje begon te grijpen en wijzen werd dat voorlezen heel leuk.

Zo kon ik iets mét haar ondernemen, in plaats van alleen maar te zorgen voor.

 

En ik zal je een geheimpje vertellen: ik houd helemaal niet van lezen. Ik lees zelf amper een boek. Het duurt me vaak te lang 😉 Ik lees liever een paar goede artikelen online dan een hoofdstuk uit een boek.

 

Maar dat voorlezen heb ik altijd leuk gevonden. Om de reacties die de kindjes hebben, om de vragen die ze stellen maar ook omdat het gewoon gezellig is. Je bouwt een band met elkaar op. Eerder deed ik het al voor oppaskindjes, nu elke avond voor mijn eigen dochter.

Waarom ik hoop dat iedere ouder gaat voorlezen vanaf de babytijd

Het voorlezen al vanaf vóór je kindje zelf kan praten heeft een heleboel voordelen. Ik begon het te merken toen onze dochter op het KDV toch wel heel meer woorden kende dan leeftijdsgenootjes en toch wel veel beter te verstaan was voor vreemden. Maar ja, je eigen kindje vind je altijd beter slimmer en knapper dan de rest, toch :o). Toen ben ik eens wat onderzoek gaan doen, en wat blijkt? Onze dochter is niet de enige die zo’n voordeel haalt uit voorlezen.

Diverse onderzoeken tonen de volgende dingen aan:

  • Voorlezen vergroot de woordenschat enorm. Waar normale kindjes alleen de dagelijks gebruikte woorden horen, horen kindjes waarbij veel voorgelezen wordt veel meer en een grotere diversiteit aan woorden.
  • Hun taalgevoel wordt verbeterd. Door de complexere zinsopbouw en meer woorden die ze horen ontwikkelen ze een beter taalgevoel. Ze hebben dus straks minder moeite met hun taal.
  • Ze kunnen later beter leren. Door hun verhoogde woordenschat en beter taalgevoel begrijpen ze teksten vaak ook beter. En dat zorgt er weer voor dat ze beter kunnen leren.
  • Het prikkelt hun fantasie. En door fantasie kunnen ze leren out-of-the-box te denken. Kortom het verhoogt daarmee hun probleemoplossend vermogen.
  • Ze ontwikkelen vaak een liefde voor boeken. En dat is mooi want dan kijken ze er straks niet zo tegen op als ze zelf boeken moeten lezen voor school (dat deed ik wel ontzettend haha)

Als je de onderzoeken zelf wilt lezen kun je dat hier doen:

  1. https://bibliotheek.debibliotheekopschool.nl/dam/nieuws/20150407%20-%20Folder%20Meer%20lezen,%20beter%20in%20taal%20voor%20Gemeente.pdf
  2. http://www.boekstartpro.nl/files.php?file_id=1624
  3. http://jaarvanhetvoorlezen.nl/2013/03/onderzoek-naar-voorlezen/

Wil je regelmatig tips over leuke nieuwe voorleesboekjes? Volg dan mijn website via Facebook bijvoorbeeld 🙂

Bedankt, Serita Vossen van DeLeukstevoorleesboeken.nl & JeKleintje.nl voor je leuke gastblog!

 

2 gedachten over “Waarom ik mijn kindje al voor las vanaf dat ze baby was

  1. Ik lees onze kleine van zes maanden ook al boekjes voor.. Omdat ik het zelf leuk vind, en omdat het bij de oudste twee veel voordelen mee bracht… Ze praten snel, kenden veel woorden en zijn (al zeg ik het zelf) best slim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.