Verbeter je slaapproces

Of je nu compleet gestrest bent, een baby’tje hebt dat continu wakker wordt waarna je niet meer in slaap komt, of je gewoon simpelweg niet in slaap valt: je bent doodop. Hierdoor ben je overdag humeurig, gaat het minder op je werk en komen mogelijk zelfs relaties onder druk te staan. In dit artikel lees je niet alleen hoe je beter in slaap komt, maar ook hoe je de kwaliteit van je slaap verbetert.

De 4-7-8 slaaptruc

Met de 4-7-8 slaaptruc concentreer je je op de ademhaling. Het bijzondere van deze lichaamsfunctie is dat het automatisch gebeurt zonder dat je erover nadenkt, net zoals bijvoorbeeld het pompen van je hart. Het is echter ook een functie die je bewust aan kunt sturen. Bij deze slaaptechniek gebruik je die bewuste aansturing om je lichaam maximaal te ontspannen. Het werkt zo:

* Zorg dat je in een comfortabele positie ligt en blijf gedurende de oefening zo liggen

* Plaats het puntje van je tong tegen de achterkant van je boventanden

* Adem 4 seconden diep in door je neus met je mond dicht

* Hou deze adem voor 7 seconden vast

* Adem alles uit door de mond en maak ondertussen een sssshhh geluid

* Doe deze oefening 4 keer achter elkaar

Zorg ervoor dat je tijdens de oefening je tong tegen je tanden blijft drukken. Probeer ook via je buik te ademen om de zuurstofopname te optimaliseren. Volgens onderzoekers zou je op deze manier binnen 1 minuut in slaap kunnen vallen.

Sleep Cycle

Er zijn veel apps beschikbaar waarin je kunt bijhouden hoe je hebt geslapen en zo een schema opbouwt. Bij Sleep Cycle gaan ze echter een stap verder. Door je bewegingen in bed te registreren, analyseert de app wanneer je in diepe slaap bent en wanneer je in een lichte slaap bent.

Je stelt in hoe laat je wekker maximaal af moet gaan en de app kijkt in het half uur daarvoor wanneer je licht slaapt. Op dat moment maakt de wekker je wakker, waardoor je makkelijker op kunt staan. Hierdoor voel je je meer uitgeslapen én krijg je inzicht in de kwaliteit van je slaap. Wil je nog wel eens wilde bewegingen maken in je slaap? Zorg dan wel dat je smartphone is voorzien van mooie telefoon accessoires ter bescherming, aangezien het toestel vlak naast je moet liggen voor de beste registratie. Het zou een nare verrassing zijn als je ’s ochtends wakker wordt met een barst in je scherm.

Nooit meer snoozen

“Ik kan echt niet wakker worden als ik niet een paar keer de snooze button indruk”. Een veelgehoord probleem. Wat veel mensen niet weten, is dat je met elke druk op die snooze-knop juist meer vermoeid raakt en dus ook moeilijker wakker wordt. Waarom zou je jezelf meer dan één keer per dag kwellen met dit rotmoment? Bovendien is het natuurlijk hartstikke zonde van je tijd. Heb jij het afgelopen jaar elke dag een half uur gesnoozed? Laten we even bekijken hoeveel tijd je dit heeft gekost: 30 minuten x 365 dagen per jaar = 182 uur en 30 minuten = 7 dagen en 14 uur.

Van de 365 dagen per jaar ben jij dus ruim een week aan het snoozen. Dus, heb jij te weinig tijd voor het schoonmaken van het huis, sporten of gewoon lekker je favoriete Netflix serie kijken? Als jij vanaf nu stopt met snoozen, duurt het komende jaar voor jou een weekje langer!

Be prepared

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is belangrijk om te slapen in een schone lucht met voldoende ventilatie. Zorg dus dat er altijd een raampje open staat. Licht heeft veel invloed op ons slaap- waakritme. Verduister daarom je kamer dus zo goed mogelijk. Ook het licht van elektronische apparaten zoals een tv of je smartphone verslechteren je slaap, doordat ze het proces van het slaapstofje melatonine verstoren. Zorg dat het klepje van je General Mobile GM5 Plus hoesje dicht zit en het licht van je smartphone op nachtstand staat als je je smartphone niet gebruikt.   Eet een paar uur voor het slapengaan geen zware maaltijden meer. Wanneer je lichaam nog bezig is met het verteren van een maaltijd, houdt dit je wakker. Doe minimaal een uur voordat je gaat slapen geen inspannende/actieve dingen meer, zodat je relaxt je bed instapt. Lees bijvoorbeeld eens een boek! Hier gaat een enorme rustgevende kracht van uit, waarna je heerlijk in slaap valt. Doe dit dus niet door je telefoon in een K5 cover met standaard voor je neus te zetten en hierop een boek te lezen. Het gaat hier om een ouderwets papieren boek. Wil je echt helemaal ontspannen zijn? Probeer eens meditatieoefeningen. Je zult versteld staan van het effect.

Slaap lekker!

2 gedachten over “Verbeter je slaapproces

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.