Squla bitsbox review

Gastblogger Natasja mocht met haar zoon van Squla de Bitsbox uitproberen en vertellen wat hij er van vindt. Bitbox is een cursus voor kinderen vanaf 7 jaar t/m 14 jaar om op een leuke en speelse wijze écht te leren programmeren. De cursus is gericht op javascript, om op een eenvoudige wijze die ze leert programmeren met zowel simpele opdrachten van 2 regels tot aan het maken van echte spelletjes. De programmeertaal is in het engels en elke maand ontvangen ze 10 kaarten met nieuwe concepten om het programmeren onder de knie te krijgen.

We kregen een mooie opbergmap toegestuurd met 5 setjes van 10 kaarten om er mee aan de slag te gaan. In de map zit ook voor elk setje een handleiding voor ouders er in, wat wel erg fijn is daar deze mama geen kaas van programmeren heeft gegeten zoals meerdere ouders dat niet zullen hebben. Ook zitten er velletjes stickers in die ze kunnen plakken bij het overzicht :Al je apps op een rijtje, als ze de opdrachten hebben gedaan. Zo weten ze dat ze die hebben gedaan en ze kunnen er altijd naar terug gaan omdat daar codes opstaan om ze te maken die weer  met een les corresponderen.

Zoonlief wilde gaan starten met set 1 maar eerst kreeg hij op de site een korte uitleg en al een korte programmeer lesje. Je doet de cursus via de computer op een site van Squla die beschreven staat in de handleiding voor ouders. Het eerste lesje wat hij kreeg heet voedselgevecht, hierin wordt stapsgewijs uitgelegd wat de bedoeling is aan de hand van de leskaarten. Hierin werd de programmeertaal van de achtergrond een object en een ontploffing geleerd. Natuurlijk gaf dit al de nodige lachers bij zoonlief want wat bleek na alles ingevuld te hebben kon je op de taart klikken en die ontplofte. Natuurlijk had hij snel door vanwege de duidelijke uitleg dat hij de achtergrond kleur kon veranderen en de taart in andere objecten. Daar gingen de pizza’s ,auto’s , telefoons en nog veel meer de lucht in.

 

 

Daarna ging hij aan de slag met de setjes en hij had al snel de smaak te pakken vooral omdat je bij elke opdracht ook een eigen invulling kan geven. En vooral dat laatste was natuurlijk superleuk want met menig opdracht gaf dat de raarste plaatjes. Wat weer de nodige lachsessies gaf bij hem maar ook zeker bij mij.  Omdat we natuurlijk niet alles prijs willen geven heeft mijn zoon er eentje uitgepakt om die wat beter hier neer te zetten zodat jullie een klein kijkje in de cursus programmeren krijgen. De keuze viel op kasteelverdediger hiervan hebben we een filmpje en foto’s gemaakt om jullie een impressie te geven hoe het eruit ziet.

 

 

Natuurlijk werd bij het verdedigen van het kasteel het rotsblok veranderd in een pizza en een auto en nog veel meer wat hij kon bedenken. Je kan wel nagaan hoe gek dat eruit ziet hoe je het kasteel verdedigt met bijvoorbeeld een pizza. De fantasie is echt reuze ineens als je ziet wat er allemaal om de oren van de robot vliegt, en de lachers kan je je dan vast wel voorstellen.

Wat is het oordeel van mijn zoon over deze cursus. Hij vond het erg leuk om te doen en ook vond hij het niet erg moeilijk omdat het duidelijk beschreven staat wat hij moest doen. Wat hij in het begin wel lastig vond was als hij een tikfout had gemaakt hij het weer overnieuw moest typen. Gelukkig gaf de site wel aan in welke regel de fout zat wat het weer een stukje makkelijker maakte om de fout te herstellen. Het zelf invullen om er een eigen draai aan te geven vond hij super dat maakte het nog leuker om 1 opdracht vaker te doen. Kortom zoonlief heeft mogen proeven aan het programmeren wat hij erg leuk vond maar op de vraag of hij verder wilde gaan dat kon hij niet met zekerheid zeggen. Aan de ene kant ja want hij vond het echt heel leuk om te zien wat hij had gemaakt na alles getypt te hebben en er daarna zijn eigen draai kon geven maar aan de andere kant het typen werd steeds meer en dat vond hij een stuk minder leuk. 

En wat vond ik als mama ervan. Op zich is de cursus erg leuk voor kinderen en ook is het heel duidelijk hoe ze het moeten doen. De handleiding voor ouders is ook erg duidelijk en voor een leek die niks weet van programmeren goed te begrijpen. De opdrachten die mijn zoon had gekregen van de cursus waren erg leuk en de fantasie wordt ook geprikkeld erdoor. Het was ook wel erg fijn dat de site wel aangeeft in welke regel ze een typefout hebben gemaakt want merkte dat dat toch wel een klein frustratie momentje gaf dat er niks tevoorschijn kwam. Het is ook wel van belang dat ze de regels echt goed overschrijven om alles in 1 keer te laten slagen. Wat ik wel mee wil geven aan ouders die eraan zitten te denken om deze cursus aan te schaffen is om eerst te kijken met de maandelijkse cursus die je kan nemen. Dit omdat ik toch merkte dat bij mijn zoon zijn aandacht wat minder werd doordat je steeds meer typwerk krijgt. En omdat het echt programmertaal is wat toch niet altijd goed doorkomt ondanks dat het heel duidelijk beschreven staat is het begrijpen ervan niet altijd even makkelijk. Je kind moet er dus echt van houden om zelf wat te gaan programmeren en er van te leren. Het zou zonde zijn als je de cursus al voor een jaar aanschaft en kindlief het uiteindelijk toch niet leuk vind omdat het programmeren toch minder leuk is dan gedacht of zoals bij mijn zoon het typwerk teveel word en interesse verslapt. Ook kun je op de site van Squla een een keer gratis proberen, speciaal voor de kerst een kerst-programmeerblad om uit te proberen.

Op de site van Squla ( https://www.squla.nl/programmeren ) kan je alle informatie eens rustig bekijken over de bitsbox en de kosten van de cursus vinden. Squla bedankt dat wij de Bitsbox mochten uitproberen.

 

7 gedachten over “Squla bitsbox review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.