autoverzekering

Heb jij ook een te dure autoverzekering?

Ben jij ook zo iemand die zich ooit wel verdiept heeft in zijn autoverzekering, maar er nu niet meer naar omkijkt? Ik wel :-). Ik gebruikte deze checklist om gemakkelijk geld te besparen op mijn autoverzekering. En dat scheelt in de maandkosten! Kun jij ook besparen op je autoverzekering? Check het!

1. Past de verzekering nog wel bij mijn auto?

Bij het checken of de dekking (WA, beperkt casco of volledig casco) nog wel bij jouw auto past, moet je op een aantal dingen letten. Het is hierbij niet genoeg om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken. Je kunt hierop wel een eerste selectie maken:

allrisk verzekering auto van 0 – 5 jaar

beperkt cascoverzekering auto van 6 – 10 jaar

WA-verzekering auto 10 jaar of ouder

Goede redenen om te kiezen voor een ruimere dekking:

  • Je bent erg afhankelijk van je auto.
  • Is de dagwaarde van je auto nog steeds hoog? Of heb je veel schadevrije jaren? Ook dan is het slim om te kiezen voor een ruimere dekking.
  • Je hebt niet veel geld achter de hand of je hebt de lening van je auto nog niet afbetaald.

Ik merkte dat het premieverschil tussen verschillende dekkingen niet heel groot is. Soms scheelt het maar een paar euro om je auto niet alleen WA maar beperkt casco te verzekeren. Maak een vergelijking van autoverzekeringen om te zien wat een ruimere dekking jou extra kost.

2. Vergelijk jouw autoverzekering met andere verzekeringen

Veel mensen sluiten (net als ik) een autoverzekering af als ze een auto kopen. Vervolgens krijgt die verzekering geen aandacht meer. Zonde, want je legt er elke maand een behoorlijk bedrag voor neer. Voor mij was het hoog tijd om weer eens te checken of ik nog wel goed zat. Want je auto wordt ouder en premies veranderen. En misschien ben je wel verhuisd, is je gezinssituatie veranderd of rijd je minder kilometers. Dus hup, je autoverzekering vergelijken en kom erachter of je net als ik goedkoper uit kunt zijn door te switchen.

3. Neem een hoger eigen risico

Vaak kun je met een hoger eigen risico zoveel besparen dat dit gemakkelijk opweegt tegen die ene keer dat je schade hebt. Het laagst mogelijke eigen risico lijkt soms interessant, omdat je dan bij schade maar een klein deel zelf betaalt. Maar met wat geld achter de hand, is het in the end slimmer om te kiezen voor een hoger eigen risico.

4. Per jaar betalen in plaats van per maand

Veel mensen kiezen automatisch voor een maandbetaling. Want: in één keer je autoverzekering voor een jaar betalen klinkt niet erg aantrekkelijk. Maar je kunt hierdoor wel besparen, tot wel 6% per jaar! Autoverzekeraars rekenen namelijk vaak een toeslag voor betalen in termijnen. Heb je hiervoor voldoende geld achter de hand? Dan kan kiezen voor een jaarbetaling dus een slimme manier zijn om te besparen.

5. Ben je niet oververzekerd?

Toen ik dit rijtje afging, bleek ik hier dus flink te kunnen besparen. Ik had namelijk een pechhulpverzekering bij mijn reisverzekering én een pechhulpverzekering bij mijn autoverzekering. Al jaren. Zonde dus! Ga daarom ook voor jezelf na:

* Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Check dan of je geen aanvullende rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering hebt. De kans is groot dat bij je losse rechtsbijstandverzekering al een verkeersdekking hebt, dan is een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering dus niet nodig.

* Heb je een pechhulpverzekering bij je reisverzekering afgesloten? Dan hoef je dit dus niet meer te verzekeren bij je autoverzekering.

6. Betaal kleine schades zelf

Heb je een kleine schade gereden? Zoals een kras of deuk? Dan kan het slim zijn om deze schade zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verlies je namelijk meestal je no-claimkorting. De premie voor je autoverzekering stijgt daardoor. Maak even een rekensommetje: soms is het veel voordeliger om een kleine schade zelf te betalen, dan jarenlang een hogere premie.

En, is het jou ook gelukt om geld te besparen op je autoverzekering?

Een gedachte over “Heb jij ook een te dure autoverzekering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.