huisdier

Mijn zoon wil een huisdier

Tja de vraag van mijn zoon komt steeds vaker en ik twijfel. Hij wil een huisdier en niet zomaar een huisdier. Hij wil een konijn. Mijn ouders hebben een aantal keer een oppas konijnen gehad. En die vond hij heel leuk. Nu wil hij een eigen konijn om met te knuffelen en trucjes te leren.

Waarom mijn twijfel?

Ik weet nu al dat het schoonmaken van het hok op mij aan komt. Hij wil ze eten geven en met ze spelen en knuffelen. Maar het hok schoonmaken dat ziet hij nu al niet zitten. Daar zit vast nog wel wat onderhandelingsruimte in. Zodat we de hok op een vaste dag in de week samen gaan schoonmaken. Een konijn wordt gemiddeld 10 jaar oud worden. Wil ik wel zolang vast zitten aan een dier? En hoe lang gaat hij de konijnen nog leuk vinden? Hij is nu 8 jaar. Als hij 16 jaar is zal hij dan nog wel naar het konijn omkijken. Vakanties worden ook lastiger. Er zal dan altijd iemand voor de konijnen moeten zorgen. Wat natuurlijk ook belangrijk is dat huisdieren kosten geld. Voer, bodembedekking en alle aanschafkosten van een mooie hok (ik heb al een hele gave gezien voor €169,-). Ook moet een konijn elk jaar een vaccinatie (van ongeveer €40,-) hebben. Het konijn zal gecastreerd moeten worden (wat ongeveer €140,- kost). Online zie ik dat de gemiddelde kosten voor de verzorging, eten en drinken voor een konijn zo’n €600,- per jaar zijn. Dat is best een hoop geld en een grote hap uit mijn budget. Zo lief , mijn zoon wil wel van zijn eigen centjes de konijn kopen. En dat ik dan van mijn geld het hok ga kopen.

Wat ik positief vind aan het hebben van een huisdier.

Ik zie ook wel voordelen aan een huisdier. Hij leert voor een ander zorgen. Zijn zorgzame kant zal dan verder ontwikkeld worden. De verantwoordelijkheid hebben voor een ander wezen zal ook goed zijn voor zijn ontwikkeling. En natuurlijk lekker kunnen spelen en knuffelen met een konijn is ook erg leuk. Via marktplaats heb ik al drie boeken mogen ophalen over konijnen. Ook het boek Mijn eerste konijn zat erbij. Zodat mijn zoon kan gaan lezen wat een konijn nodig heeft in de verzorging. En ook boeken zodat ik zelf ook weet wat een konijn nodig heeft qua verzorging.

Tijd om erover na te denken

De komende weken ga ik er nog goed over nadenken. Sowieso zal er geen huisdier komen in de zomervakantie. Want hij gaat drie weken naar zijn vader tijdens de vakantie. Het zou voor hem jammer zijn om zijn nieuwe huisdier dan drie weken te moeten missen. Misschien kunnen jullie het tussen de regels doorlezen. Maar ik neig toch meer naar een Ja dan een Nee op een konijn. Ondanks de kosten en het schoonmaken. Ik heb online al naar hokken gekeken en naar konijnen. Ik weet zelfs al waar het hok buiten zou kunnen staan. Maar voordat hier dieren in huis komen zullen er duidelijke afspraken over taken gemaakt moeten worden.

Heeft jouw kind een huisdier?

11 gedachten over “Mijn zoon wil een huisdier

 1. Als hij nu al geen zin heeft in het hok schoonmaken dan weet je dat als je aan een konijn begint je er behalve geld ook tijd in moet gaan steken. Toch doet een huisdier een kind goed. Ik koop alles voor mijn dieren online. Daarnaast zijn grote verpakkingen een stuk goedkoper.

 2. Heel goed van je dat je alle voor en nadelen op een rij zet! Ik werk zelf in een dierenwinkel en wij verkopen ze altijd per koppel, omdat konijnen echt groepsdieren zijn. En inderdaad konijnen kunnen best oud worden, en alle verzorging komt op jouw neer. En ik spreek zelf uit ervaring dat ik met 14 jaar mijn konijnen helaas niet meer zo interessant vond! 😉 Is het niet misschien idee om te beginnen met een visje of een hamster? Een hamster word gemiddeld 2 jaar. Maar dat moet hij wel leuk vinden dan haha.

 3. Ik heb het altijd afgehouden omdat ik geen zin had om nog meer te zorgen, maar toen we verhuisden naar het platteland en een aparte keuken kregen ben ik overstag gegaan.

  En achteraf moet ik zeggen dat het voor kinderen toch wel heel erg leuk is inderdaad.

 4. Hier geen huisdieren, ook omdat we vermoeden dat ze hier evenmin warmlopen voor het schoonmaken van het hok. En dat is toch wel een vereiste (als ik er zelf zin in had, zouden we er allang eentje hebben).

  Nog een tip trouwens: heb ooit iets over konijnen opgezocht en het is belangrijk dat je er minimaal twee neemt, omdat het echte groepsdieren zijn (alleen wel opletten dat ze geholpen zijn haha, anders zit je binnen de kortste keren met een hele familie). Alleen worden ze eenzaam en kunnen ze angstig raken.

  • Reactie hierboven komt miss wat bot over, sorry! Bedoelde meer dat we er bewust voor kiezen omdat we er ook weinig tijd voor hebben ze alsnog te begeleiden in het schoonmaken van zo’n hok etc. Ergens jammer natuurlijk, want een huisdier is wel heel goed voor kinderen.

 5. vroeger hadden wij een hond, maar overleed toen ik 5 was. toen ik een jaar of 14 was kregen we een kat. Ik vind het belangrijk dat kinderen goed kunnen omgaan met dieren en weten hoe ze ze moeten behandelen/benaderen en verzorgen

 6. Wij hebben altijd huisdieren gehad. Begonnen met cavia’s en konijnen en toen we wat ouder werden een hamster of vissen op onze eigen kamer. Op vaste dagen (en tijdstippen) afspreken om het hok schoon te maken. En dat heeft bij ons altijd gewerkt. Het beestje is afhankelijk van de aandacht die jij (je kind in dit geval) aan hem geeft… Mijn moeder liet ons hier altijd heel bewust mee omgaan. Succes met je keuze. We lezen het wel he, wat voor soort konijn het geworden is haha.

 7. wij hebben altijd wel huisdieren gehad toen de meiden er nog niet waren maar als ze een huisdier willen moeten ze er wel voor zorgen vind ik en dat moeten ze ook leren. wel goed dat je alle voor en nadelen doorneemt want een huisdier neem je niet voor even 😉

 8. Geen kinderen, wel 5 katten in huis. Vroeger konijnen gehad, hamsters, vissen en een hond. Konijnen kun je overigens beter per twee nemen, anders zijn ze heel eenzaam (geldt overigens voor heel veel dieren). 😉 Succes met je keuze!

 9. Wij hebben als gezin een hond. Iedereen verzorgt de hond met eten en drinken, uitlaten etc. En vooral veel knuffelen. De hond brengt ons zoveel vreugde, dat gun ik ieder gezin met kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.