Lieve Vloggers

Ik zeg dan wel lieve vloggers maar eigenlijk als ik mijn hart volg zou ik een heel andere titel neer willen zetten. Meer iets in de trant van een schop onder de kont voor bepaalde vloggers, maar ja das niet zo netjes van me en zou ook niet echt aardig van me zijn. En toch zou dat recht uit mijn hart komen, als een schreeuw van een mama die zo hard haar best doet om haar zoontje netjes op te voeden. Iets wat tot nu toe aardig lukte en waar ik dan ook heel trots op ben als moeder zijnde. Netjes u tegen de mensen, sorry zeggen als dat nodig is, vragen of je er langs mag, laten weten waar je bent en geen ” verboden ” woorden zeggen. En laat dat laatste nou net het euvel zijn bij sommige van jullie vloggers…..

Zoonlief is nu bijna 10 jaar en speelt best wel wat leuke spelletjes op onze playstation. Zo vindt hij Minecraft heel erg leuk en Ark maar ja soms lukt het even niet en dan is het handig om even op internet het op te zoeken. En wat superhandig en leuk dat jullie er als vloggers dan zijn die deze games spelen en uitleg geven. Tenminste dat was iets wat ik dacht en stond verders ook nergens bij stil, tenslotte leggen jullie de games uit en vertellen leuke weetjes waardoor men weer verder kan spelen. In eerste instantie stond het geluid nooit zo hard en ging ik gewoon verder met het huishouden als hij aan het kijken was. Totdat er op een gegeven moment ineens zo uit het niets er een  ” verboden ” woord uit de mond van mijn zoon kwam toen hij zelf een spel speelde.  Waar komt dat ineens vandaan en hoe kent hij dat woord was het eerste wat ik dacht. Natuurlijk riep ik hem meteen ter verantwoording en zei meteen dat ik dat woord niet meer wilde horen. Helaas bleef het niet bij deze ene keer en regelmatig kwamen er tijdens het spelen van een spel woorden uit zijn mond waar mijn haren recht van omhoog gingen staan. Met direct daarna “Sorry mama het was er uit voor ik er erg in had”. Op mijn vraag waar hij deze woorden toch vandaan haalde kreeg ik nooit een antwoord, wat ik nu achteraf wel begrijp waarom. Want hij wilde natuurlijk graag verder in zijn spelletjes en hij weet dondersgoed dat hij dan echt niet meer naar dit soort vlog filmpjes mag kijken. Daarom zeg je het natuurlijk niet tegen mama waar het vandaan komt 😉 , begrijpelijk het is en blijft een kind maar ik keur het niet goed.

Inmiddels  draaiden mijn hersens de nodige overuren want waar kwam dat toch allemaal vandaan waar hoorde hij deze woorden toch? Tuurlijk op straat valt heus ook wel eens een “verboden woord” bij mensen maar niet bepaald deze die hij liet horen. Ik ben toen voor mijzelf terug gaan denken vanaf wanneer dit begonnen is en ineens ging het lampje bij mij branden zou het dan daar vandaan komen? Iets in me zei nog nee dat zal wel niet, maar toch klopte de tijdslijn wel met dat. En zo kwam het dat toen mijn zoon weer achter de pc ging om een filmpje te kijken hoe hij verder kon met zijn spel dat ik zei lieverd wil je het geluid wat harder zetten dan kan mama eens mee luisteren. Mijn lampje ging ineens een stuk minder branden want het was allemaal heel netjes en vol enthousiasme werd er verteld over de game. Totdat juist dit enthousiasme bij jullie vloggers iets “TE” werd al doende jullie verder kwamen in de game. Hoorde ik dat nu goed jeetje dat had ik dus niet verwacht maar ja hoor daar galmde een “verboden woord” uit de speakers. En daar bleef het niet bij de ene naar de andere rolde over jullie lippen alsof het de normaalste zaak van de wereld is om die te gebruiken. Mijn moederhart maakte een wel hele hoge sprong en mijn gedachten gingen op dat moment even alle alle kanten op. Zoonlief moest van mij gelijk dit stop zetten en vroeg hem naar een andere te gaan die het spel ook uitlegt. En daar hij natuurlijk al vaker er achter had gezetten wist hij nog andere. Maar ook hier kwamen bij de stukjes waar jullie zelf zo enthousiast over zijn de ene naar de andere “verboden woorden “eruit. En dan ook de woorden die verwijzen naar ziekten, waarvan ik al helemaal vind dat niemand deze ook maar in zijn mond zou moeten nemen. Voor de mensen die die ziektes hebben is het al erg genoeg en dan hoeft er niet een scheldwoord van gemaakt te woorden.

En nu ik dit zo op schrijf hoor ik jullie al van alles roepen naar me; Hallo mevrouw als u dit zo erg vindt dan laat u hem toch niet naar ons kijken ; Ja sorry hoor wij vloggers zijn ook maar mensen het kan gebeuren ; pffff wij hebben toch niks te maken met de opvoeding van uw kind…… Maar hé laten we eerlijk zijn tegen elkaar, vandaag de dag horen jullie als vloggers er helemaal bij in het dagelijks leven. Net zoals ook bloggers niet meer weg te denken zijn in het dagelijkse beeld en er bijvoorbeeld ook een andere vorm van kinderseries zijn dan vroeger. Wat dat betreft als je het zo bekijkt zijn jullie wel een soort rolmodel voor de jeugd of je dat nu wil of niet. De jeugd trekt zich op aan jullie en als jullie dingen vaker doen denken ze dat het heel normaal is. Dat is niet alleen met game vloggers, maar bijvoorbeeld ook voor de vloggers die over hun uiterlijk vloggen. Tegenwoordig vlogt men niet alleen meer over kleding en make-up, neeeee het gaat ook nu over botox en andere ingrepen alsof dat de normaalste gang van zaken is. Wij als volwassen weten dat dat niet zo is maar jonge kinderen weten dat niet en als tig vloggers het doen dan zal het wel zo horen. En je kan het niet altijd voor zijn dat ze nou juist dat soort dingen niet zien of bepaalde dingen niet horen in een vlog. Want de ene keer is het allemaal heel netjes en gaat het over het “gewone” uiterlijk of die leuke game, maar de andere keer dus niet en ligt een bepaalde vlogger klaar voor een Botox injectie en vloekt de game vlogger er vrolijk op los….

Ik vind het echt leuk dat jullie vloggers er zijn, want het is niet alleen maar negatief natuurlijk. En gelukkig zijn er ook vloggers die netjes kunnen blijven of een piepje over een “verboden woord”zetten alvorens ze de vlog online zetten. Of zich gewoon aan een onderwerp houden wat niet in het extreme gaat omdat het niet iets is wat perse nodig is in het leven. Iets waar wij als ouders ook met een gerust hart onze kinderen naar kunnen laten kijken, zonder een hartverzakking te krijgen en bang te zijn of onze kinderen dat na gaan doen. Want lieve vloggers niet alleen ouderen kijken naar jullie vlogs maar ook de jeugd. De jeugd die nog alles zelf moet ontdekken in de wereld eentje die al hard genoeg is vandaag de dag. Waar wij als ouders soms al moeite hebben om ze daar tegen te beschermen ook omdat wij zelf niet eens alles begrijpen wat er tegenwoordig allemaal gebeurd in de wereld. Maar waar wij als ouders nog wel net zoals in alle vroegere jaren er zijn om onze kinderen zo goed mogelijk op te voeden met normen en waarden, net zo goed als jullie ouders dat ook bij jullie hebben gedaan. Mag ik dan ook namens mijzelf en andere ouders vragen of jullie een beetje rekening willen houden met het feit dat jullie ook jeudige kijkers hebben en in ieder geval de vloekwoorden een heeeeel stuk minderen. Het liefste natuurlijk helemaal niet meer maar hé we zouden eerlijk blijven en ik weet dat dat een onbegonnen zaak zal zijn ( hoewel een piepje erover heen staat er zo op 😉 ). Dus met een heeeeeeel stuk minder alsof het in ieder geval niet meer de normaalste zaak van de wereld is zouden we al heel blij zijn. Ow en voor ik het vergeet zullen we elkaar iets beloven iets waarvan ik, maar heel veel meer mensen zullen het met me eens zijn, vind dat dat echt niet meer kan vandaag de dag ; De ziektes niet meer gebruiken als scheldwoorden want weet zeker dat jullie mams & paps daar ook niet blij van worden of trots op zouden zijn …….

Hier mag zoonlief alleen nog kijken naar jullie zonder geluid, echt leuk is dat natuurlijk niet want zo mist hij de uitleg en ook jullie oprechte enthousiasme zonder “verboden woorden”. Maar het is niet anders ik ben niet blij met de taal die hij door bepaalde van jullie vloggers heeft geleerd. En van te voren weet ik niet of/en in welke vlogs het gebeurd. Daarbij het afleren ervan gaat niet van de een op de andere dag want zoals ik al zei het leek erop alsof dat de normaalste zaak van de wereld was zoveel en zo vaak word het gebruikt. Gelukkig is het hier al een heel stuk minder en hebben mijn zoon en ik er ook een heel goed gesprek over gehad over al die “verboden woorden” welk lijstje nu een heel stuk langer is geworden dan dat hij was!! Als afsluiter heeft zoonlief nog een paar kleine tips voor jullie als vloggers : chips, truus, holy macaroni, krijg nou de vlaflip !!!

 

Vrolijke groetjes,

Natasja

10 gedachten over “Lieve Vloggers

    • Kan wel zeggen zal duimen voor je dat het tegen die tijd allemaal minder is met de verboden woorden maar ja dat ligt echt bij de vloggers 😉 en dank je wel voor je reactie.

    • Krijg nou de vlaflip 😉 ….. vind het wel fijn om te weten dat ik niet de enige ben die me daar aan stoor. En dank je wel voor je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.