Hoeveel tv en tablet mag jouw kind kijken?

Een week lang heb ik wat bewuster gekeken naar het tv en tablet kijk gedrag van mijn zoontje. Iets wat er snel en makkelijk in sluipt om meer te kijken dan goed is. Elke ochtend tijdens het eten van een boterham wordt de tv of tablet al aangezet. Maar in het weekend geleden hier in huis dan weer andere regels. Doordeweeks kan het zomaar zijn dat hij al maximaal 2 uur tv/tablet kijkt.

Doordeweeks

In de ochtend mag mijn zoontje zijn boterhammen eten tijdens het kijken van een filmpje op de tv of tablet. Hij kiest meestal zelf zijn filmpjes uit. Al weet hij wel dat hij niet alle filmpjes mag kijken. Want sommige filmpjes vind ik hem nog te jong voor. Maar ook sommige filmpjes vind ik echt heel irritant zoals rat-a-tat of Oggie en de kakkerlakken. Ik snap ook echt niet wat hij daar aan vindt. Mijn zoontje weet precies hoe hij een filmpje moet op de tv moet selecteren. Hij weet bijna beter hoe de interactieve tv werkt dan mij. Als hij terug komt van de BSO mag hij ook weer even tv kijken terwijl ik aan het koken ben. Tijdens het eten moet dan wel de tv uit of op pauze. Als hij namelijk niet uit staat of op pauze dan is mijn zoontje afgeleid. Hij loopt dan het liefste regelmatig van tafel om te kijken wat er nu op de tv gebeurd. Na het eten mag hij dan ook nog even tv kijken en daarna is het alweer tijd om naar bed te gaan. Dus voor de tijd dat hij thuis is mag hij best veel tv kijken. Maar uiteindelijk zal het maximaal 2 uur per dag zijn.

In de weekenden

In de weekenden loopt het natuurlijk heel anders dan doordeweeks. Op vrijdag eten we vaak pizza. Deze eten we dan op de bank en mag er tv gekeken worden. ’s Ochtends ontbijten we dan wat vaker aan de eettafel. Natuurlijk komt het ook weleens voor dat we onze beschuitjes en broodjes opeten voor de televisie. Dit kan heel erg verschillend per weekend dag. Maar op de vraag of er tv of tablet gekeken mag worden zal het antwoord wat vaker nee zijn. Hij vindt dat uiteraard even niet leuk. Maar daarna gaat hij wel lekker spelen. En dat is natuurlijk ook heel goed. Tijdens het koken mag hij dan wel weer kijken en voor het slapen gaan ook. Het ligt natuurlijk ook helemaal aan wat we dat weekend allemaal gaan doen en wat voor weer het is. Tot nu toe is het elk weekend weer anders. Afgelopen weekend was het een druk weekend dus heeft hij veel minder tv en tablet gekeken. Zaterdag waren we naar Dierenrijk in Nuenen geweest en zondag mochten we naar het theater om een magische kindervoorstelling te zien.

Bij ziekte

Als mijn zoontje ziek is dan gelden er natuurlijk hele andere regels. Hij mag dan lekker onder een dekentje op de bank liggen en tv kijken. Dan ben ik niet bezig met hoe lang hij dan precies aan het kijken is. Of dat hij moet gaan spelen. Wel heb ik dan liever dan hij tv kijkt ipv op de tablet. De kans dat hij in slaap valt tijdens het kijken naar de tv is groter dan als hij op de tablet een filmpje kijkt. En dat is natuurlijk beter voor zijn herstel. Zodra hij zich weer wat beter voelt dan wil hij toch weer lekker gaan spelen. En heeft hij geen rust om lang op de bank te liggen.

Aanbevolen schermtijd

Op diverse sites kun je informatie vinden over wat het ideale schermtijd is voor een kind. Maar gemiddeld komt dat toch uit op 10 x 15 minuten per keer en dan voor maximaal 1 uur per dag. Tja daar komen we dus ruim overheen. Hoeveel tablet en tv mag jouw kind kijken?

Een gedachte over “Hoeveel tv en tablet mag jouw kind kijken?

  1. Die richtlijn is wel erg strak inderdaad onze dochter van 5 kijkt macimaal 1,5 a 2 uur per dag naar een scherm. Je moet je er echt elke keer weer van bewust zijn dat ze niet te lang zitten. Het sluiot er makkelijk in om het even wat langer te doen. Wij hebben het er vaak over thuis en zo blijft het beperkt. Onze dochter zegt nu al zelf het is tijd om te stoppen he. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.