gehoor problemen kind

Uw kind hoort inderdaad niet optimaal 

Sinds september gaat mijn zoontje naar de logopedie. We hadden daar al weleens onze twijfels uitgesproken over zijn gehoor. Soms legt hij zijn handen op zijn oren omdat een geluid pijn doet. En andere keren merk je dat hij moeite heeft om de klanken te horen. De logopediste zette hem een speciale soort koptelefoon met een gehoorversterker op. En zelfs toen had hij nog moeite om de klanken op te pikken. Ook merkte ook zij dat hij heel vaak ademhaalt via zijn mond. Dit kan nadelig zijn voor het slikken. En zo dus ook niet goed het vuil achter zijn oren kunnen wegslikken.  Vandaar dat ze ons door heeft gestuurd naar Auris.

Ik dacht zelf eerst dat Auris een soort dokter was. Maar het bleek een bedrijf te zijn waar mensen terecht kunnen die problemen hebben met horen, spreken of taal. Eerst moest ik een formulier ingevuld opsturen voordat we een telefoontje kregen voor de afspraak. Eindelijk was het dan zover tijd om naar Auris te gaan. We waren ruim op tijd vertrokken, navigatie aangezet op mijn telefoon, dus dat kon niet mis gaan dacht ik. Maar we werden helemaal verkeerd gestuurd. Een voorbijganger gevraagd of zij wist waar het was. Ze wist het niet maar het kon niet dichtbij zijn want de postcode kwam totaal niet overeen. Oke balen… en snel Auris bellen. Gelukkig was ons navigatiesysteem niet de enige die van slag was van hun straat. Meerdere mensen hadden hiermee problemen gehad. We kregen de naam van een andere straat en gelukkig konden we het toen wel vinden. We waren wel wat aan de late kant. Het voordeel was wel dat mijn zoontje na het aanmelden gelijk mocht doorlopen voor de gehoortest.

Het gehoor onderzoek

Hij kreeg een koptelefoon op. Daarna kreeg hij blokjes, hij moest deze blokkes draaien totdat hij een geluidje hoorde.  Er waren nog wat onderzoekjes maar er mocht maar 1 persoon bij de onderzoeken aanwezig zijn. En mijn zoontje had voor mijn vriend gekozen. En hij weet helaas niet meer precies welke onderzoeken dit waren.  Nadat het gehoor onderzoek was afgenomen moesten we in de wachtruimte wachten, totdat we gehaald werden voor de uitslag.

De uitslag

We gingen met een andere dokter mee naar een kamertje. Mijn zoontje zag een poppenhuis en ging daar rustig mee spelen. Ideaal want zo konden we rustig met de dokter praten. Maar inderdaad zijn gehoor bleek vermindert te zijn. In een rustige ruimte als je een op een met hem bent is dit geen probleem. Dan kan hij je nog goed verstaan. Maar op school kan dit toch wat lastiger worden. Want zachte stemmen kan hij nu niet goed verstaan of als er te veel andere geluiden zijn. Dat hij soms pijn heeft aan zijn oren kan meerdere dingen betekenen. Het kan zijn dat hij dan net beter hoort waardoor het geluid hard binnenkomt. Maar het ook zijn omdat een trommelvlies wat strakker gespannen is, dat hij daar last van heeft. Ook zit achter zijn rechter trommelvlies zat wat vocht. Ze gaat nu alle informatie opsturen naar de dokter tevens met een verzoek tot doorverwijzing naar de KNO arts. Tevens hebben we ook toestemming gegeven om de gegevens door te sturen naar school en de logopedie. Fijn dat gelijk iedereen op de hoogte is. Ondanks dat je goed luistert naar wat ze verteld over het gehoor is het toch fijn als het verslag verstuurd wordt met alle gegevens erop.

Hoe nu verder?

Woensdag hebben we een afspraak bij de KNO-arts. Daar wordt hij dan nog verder onderzocht. Waarschijnlijk krijgt hij dan weer een gehooronderzoek en ook zal er gekeken worden naar zijn mondademhaling. Wat ze precies gaan doen is nog onduidelijk. Dus nog even een spannende tijd. En over drie maanden krijgen weer een uitnodiging om bij Auris langs te gaan. Dus wordt vervolgd.

Afbeelding via shutterstock

4 gedachten over “Uw kind hoort inderdaad niet optimaal 

    • Ik ben heel blij dat er wat aan gedaan gaat worden. Ondanks dat ik dat ook wel erg spannend vind. Ik vind het nu lastig om in te schatten of hij nu iets niet wil horen of iets echt niet hoort. En ik vind het sneu voor hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.