DIY herfstbladeren met zoutdeeg 

We hebben net de mooie zomerse dagen gehad en nu is het toch echt al weer herfst. De tijd gaat echt heel snel. Maar nu dat het herfst is kun je ook weer leuk knutselen. Met mijn zoontje ging ik aan de slag met zoutdeeg om herfstbladeren te maken en te verven. Eerst gingen we samen op zoek naar mooie bladeren. Wel bladeren die nog groen zijn want bladeren die al helemaal bruin zijn gaan bij deze DIY niet goed werken.

DIY Herfst

Wat heb je nodig?
  • zoutdeeg
  • groene bladeren
  • oven
  • deegroller
  • mesje
  • rode, groene en gele verf
  • verfschort (aan te raden)
  • afdekfolie (aan te raden)
Hoe maak je zoutdeeg?

Zoutdeeg maken is heel makkelijk om te maken. Ik heb gebruikt: 125 gram bloem, 75 gram zout, 75 ml water en één eetlepel olijfolie. Dit kneed je goed door elkaar totdat het een mooie deegbal is. Ik heb het daarna in 4 balletjes verdeelt zodat mijn zoontje daarmee aan de slag kon gaan. Je hebt genoeg deeg om 4 middelgrote herfstbladeren te maken.

20160925_070821060_ios 20160925_070939633_ios

Eerst rol je de deeg een beetje uit met de deegroller. En daarna leg je het blad erop en ga je er nog een paar keer goed met de deegroller over heen. Zelf heb ik de bladeren er nog een half uur op laten liggen voordat ik ze eraf heb gehaald en de oven in had gedaan. Omdat wij maar drie herfstbladeren hadden verzameld heeft mijn zoontje een bolletje gebruik om zijn handafdruk te maken. En van het stukje deeg wat ik had afgesneden van de andere blaadjes heeft hij nog een sterretje gemaakt.  Het verschil heel erg per dikte van de deeg hoe lang het precies in oven moet. Je kunt het beste na één uur kijken hoe het er mee staat. Omdat die van ons vrij dik waren duurde het twee uur voordat het deeg droog was.

Zo klaar om in de oven te gaan voor 2 uur op 100 graden:

DIY Herfst

Dit is het resultaat na 2 uur in de oven:

DIY Herfst

Eerst het even laten afkoelen en daarna is het klaar om te gaan verven.

DIY Herfst 20160925_142736293_ios

Tijdens het verven heb ik wat papier gepakt om de tafel te beschermen. Maar dat was niet zo’n succes. En helaas vond mijn zoontje zijn verfschort niet lekker meer zitten (duidelijk een gevalletje van te klein geworden) dus die wilde hij niet meer aan doen. Dit was helaas daardoor het resultaat, een vieze tafel en vies T-shirt.

20160925_144137937_ios DIY Herfst DIY Herfst

Binnenkort toch maar een nieuw verfschort kopen zoals deze van OTTO zodat kleding mooi blijft. Ook handig om toch voortaan een afdekfolie te gebruiken (zoals deze van Engelbert Straus)  Om zo knoeien op muren en meubels te voorkomen. En het schoonmaken na afloop van een leuke knustelmiddag een stukje makkelijker wordt.

 

saskias_wereld sponsor artikel

2 gedachten over “DIY herfstbladeren met zoutdeeg 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.