Als ik moe ben, dan is hij ook moe.

Een wijze les van mijn kind

Boos en geïrriteerd gingen we weg van de verjaardag. Dit had ik me heel anders voorgesteld. Maar helaas liep het uit op een negatieve ervaring. Waar ging het die dag mis en wat had ik anders kunnen doen? Die vragen spookten door mijn hoofd.

Later die avond ging ik met vriendinnen uit eten en vertelde ik dat mijn dag niet zo lekker was verlopen. Ik vertelde dat ik moe was en wat we de afgelopen dagen hadden gedaan. Op woensdag naar een verjaardag geweest, waardoor we later naar bed gingen, de dag daarna naar de Efteling en op vrijdag was dus de verjaardag waarbij het niet lekker liep. Tijdens het etentje kreeg ik een mooie spiegel voorgehouden: als jij moe bent, dan is hij ook moe.

Tja daar hadden ze wel een punt. De energiebalans verdeling voor mezelf en mijn zoon, dat moet ik beter in de gaten houden. Te veel dingen doen, ondanks dat het allemaal leuke dingen zijn, kost energie. En als de energie op is dan zijn de lontjes korter. Achteraf gezien had ik de verjaardag beter af kunnen zeggen. Het is soms ook goed om ergens niet heen te gaan. Of om iets af te zeggen als het even niet lukt.

Een paar weken later kwam carnaval eraan. Ik had al helemaal bedacht hoe we het gingen doen. Op zondag kindercarnaval in het dorp, op maandag naar de optocht en op dinsdag weer naar een kindercarnaval. Op vrijdag en zaterdag voor carnaval bleef mijn zoon bij opa en oma slapen want ik ging op zaterdag met vriendinnen naar de huishoudbeurs. Zondagochtend haalde ik mijn zoon op en gingen we samen weer naar huis. Kindercarnaval zou die middag bijna gaan beginnen. Eerste wilde hij niet gaan, daarna toch wel, dus hadden we ons allebei omgekleed. Daarna wilde hij toch niet gaan. Prima, allebei weer omgekleed. Allebei waren we eigenlijk toe aan rust. Ik was super trots op hem dan hij zijn gevoel uit sprak. En dat ondanks dat hij het kindercarnaval super leuk zou vinden met kinderen uit het dorp/van school. Hij heeft voor zichzelf gekozen om even rust te nemen. Die middag hebben we heerlijk samen op de bank gezeten, filmpje gekeken met een bak popcorn.

Ik ben dan ook erg blij dat ik naar zijn gevoel heb geluisterd en niet hem heb overgehaald om toch te gaan. Zo hadden we een hele relaxte zondag en verliepen de andere carnavalsdagen beter. Luisteren naar je kind kan juist goed uitpakken. Minder leuke dingen plannen kan ook beter zijn voor mezelf en voor mijn zoon. Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag. Een betere verdeling tussen drukke dagen/dagje weg en een dagje thuis. Voor ons is minder plannen beter.

11 gedachten over “Als ik moe ben, dan is hij ook moe.

  1. Mijn kinderen zijn ouder nu maar ik weet niet hoeveel behoefte ze hadden aan ‘even niets doen’ soms. Gewoon lekker luieren en niets hoeven kan zo heerlijk zijn soms, er moet al zoveel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.